Nyhetssammandrag fredag 1 september 2023

Publicerad 2023-09-01

Två explosioner i Göteborg, polisjakt i Stockholm - kraschade in i taxi, döms till rättspsykiatrisk vård för mord på sin mamma och man åtalas för att ha involverat minderåriga.

Under natten mot torsdagen skedde två detonationer i Göteborgsområdet. Två flerfamiljshus utsattes, ett i Kortedala och ett i Olsbroken.
Det gick bara tio minuter mellan de olika explosionerna. Polisen uppger för Göteborgs-Posten att de utgår ifrån att en koppling finns.
På bägge adresserna finns personer som sedan tidigare är kända av polisen.
Entrédörrarna och fönster till de två fastigheterna har förstörts. Förundersökningar om allmänfarlig ödeläggelse har inletts.

En polisjakt slutade i en våldsam krock i centrala Stockholm. Polisen hade precis avbrutit sitt förföljande och körde endast efter på behörigt avstånd.
Strax efter att jakten avbrutits så körde bilen in i en taxi. Chaufför och passagerare togs till sjukhus, enligt uppgift var passageraren medvetslös när ambulans åkte iväg.
I den misstänktes fordon fanns två personer som också skadades. Föraren som saknade körkort greps på sjukhuset som misstänkt för grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till kroppsskada och grov olovlig körning.

En 35-årig man dömdes förra hösten till sluten rättspsykiatrisk vård. Han skrevs ut i december och några månader senare mördade han sin mamma.
Vänner till mamman har berättat om hur rädd hon var för sonen och att hon trodde att han skulle skada henne. I februari tog han hennes liv.
Nu har mannen ännu en gång dömts till sluten rättspsykiatrisk vård eftersom han var allvarligt psykiskt störd när brottet begicks.

Sedan den 1 juli i år är det olagligt att involvera minderåriga i brottslighet. Nu väcks ett av de första åtalen enligt den nya lagen.
Den misstänkte 22-åringen åtalas för att ha involverat sin lillebror och ytterligare en minderårig i narkotikabrottslighet.
– 22-åringen misstänks ha låtit en underårig person att förvara narkotika i dennes garderob och gett denne instruktioner kring förvaret. Han misstänks också ha instruerat en annan underårig att ha kontakt med köpare och säljare av narkotika, säger chefsåklagare Eva Nemec Nordh i ett pressmeddelande.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.