Nyhetssammandrag söndag 22 oktober 2023

Publicerad 2023-10-22

Professor som ifrågasatte att Tove mördades – kräver 60 000, det schweiziska rättsväsendet utreder om Hamas finansieras från Schweiz, Jimmie Åkesson tycker att 13-åringar ska kunna dömas till livstids fängelse och Coronafallen ökar i Sverige.

Ifrågasatte att Tove mördades – kräver 60 000. Professorn i rättsmedicin, Anders Eriksson, som ifrågasatte Toves död, vill ha 60 000 kronor i ersättning, rapporterar P4 Jönköping.
Han anlitades av försvaret som expertvittne under rättegången och la enligt honom själv ner 50 timmar på jobbet.
I ett brev till hovrätten ifrågasätter åklagaren om Anders Eriksson hade behövt lägga ner så mycket tid på det, enligt P4.
Det är oklart om skattebetalarna kommer att få stå för notan.

Utreder om Hamas finansieras från Schweiz. Det schweiziska rättsväsendet utreder om terrorgruppen Hamas finansieras från Schweiz.
Det rapporterar Ekot som hänvisar till schweiziska public servicebolaget SRF.
Enligt statsåklagaren inleddes utredningen flera veckor innan Hamas attack mot Israel.
Den väntas ta tid eftersom Schweiz, till skillnad från EU och USA, inte har terrorstämplat Hamas.

Jimmie Åkesson vill att straffmyndighetsåldern sänks från dagens 15 år till 13.
Han tycker också att 13-åringar ska kunna dömas till livstids fängelse.
– Min inställning är att är man tillräckligt gammal för att begå ett grovt våldsbrott då är man också tillräckligt gammal för att ta konsekvenserna för det brott som man begått, säger han i Ekots lördagsintervju.
Straffmyndighetsåldern utreds just nu av regeringen, i enlighet med Tidöavtalet.
Det faktum att även tioåringar kan knivhugga kamrater och därmed också ska kunna dömas utifrån samma resonemang, har dock inget riksdagsparti föreslagit – ännu.

Coronafallen ökar i landet. Antalet bekräftade fall av covid-19 ökade med 38 procent förra veckan jämfört med veckan innan. Det skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.
När det gäller antalet inlagda på iva och avlidna är det bara små förändringar.
”Vi ser nu att smittspridningen ökar, även om den ligger på en relativt låg nivå. För personer med ökad risk för allvarlig sjukdom är det viktigt att man vaccinerar sig mot både covid-19 och influensa enligt gällande rekommendationer”, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.
Sundsvalls sjukhus har infört besöksförbud på samtliga vårdavdelningar.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.