Jag hade hellre firat jul i fängelset

Av Ricard A R Nilsson 2023-12-28

Den gångna julhelgen var min femte jul i frihet. Jag frigavs den 29 september 2019 efter 20 år i fängelse. Och detta sätter sina spår. En del av mig tycker nämligen att det varit skönt att fira jul bakom lås och bom.

Förstå mig rätt, det är bara en del av mig (en mindre del), som vill sitta inlåst över julen. Naturligtvis är jag otroligt tacksam för att få vara ute i friheten med nära och kära.
Med detta sagt, så finns det vissa omständigheter som gör att en jul i fängsligt förvar – i min kåkskadade hjärna – innebär vissa fördelar.

Jag hade en tydlig rutin kring mitt julfirande inne på anstalten. Inför jul- och nyårshelgen sparade jag ihop lite pengar från de 13 kr per timme som Kriminalvården betalar för att man deltar i sysselsättning.
För dessa köpte jag 10 julmust, en ask med wienernougat och en ask med paradis-choklad. Jag lånade 3-4 böcker från biblioteket.
På julafton ringde jag sedan min mamma, pappa, syster, min bästa vän och farmor (medan hon fortfarande levde). Sen ägnade jag mig, ensam i cellen, åt litteraturens värld.

Jämför man med idag, där jag via telefonen alltid kan nås, så ska det ringas, sms:as och höras av sig till alla man känner. Det ska köpas julklappar, det ska socialiseras och en massa annat.
Även om allt detta är en fantastisk del av friheten, så är det även stressande. Och något jag inte behövde ägna en tanke åt på insidan.

 Naturligtvis vill jag aldrig mer sitta i fängelse. Naturligtvis är jag otroligt tacksam över den andra chans jag har fått.
Men ibland vill jag, likt Ferdinand som sitter under sin korkek och luktar på blommorna, sitta i min cell under julhelgen och läsa mina böcker, dricka julmust och äta choklad.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Ricard A R Nilsson dömdes till livstids fängelse för mord, men fick under 2017 sitt straff tidsbestämt till 30 år och är sedan september 2019 frigiven. Under åren i fängelse har han betat av nio olika universitetsexamina.
Ricard har släppt flera böcker, bland annat ”En livstidsdömds dagbok” och ”Under Kriminalvårdens grönrandiga påslakan”.
Han har medarbetat på Para§raf sedan vi startade magasinet. Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard har rapporterat inifrån fängelsevärlden. Nu fortsätter han att skriva utifrån sina insikter om fängelser och den undre världen.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.