Nyhetssammandrag måndag 29 januari 2024

Publicerad 2024-01-29

Drönarattack mot USA:s bas – tre döda, engelsk postchef får sparken, konstverket Mona Lisa har vandaliserats, man greps med tolv kilo amfetamin och blodig, medvetslös man hittats på gatan.

Drönarattack mot USA:s bas – tre döda. En drönarattack har utförts mot en liten amerikansk utpost i Jordanien, rapporterar CNN.
Tre soldater har dödats och ett 20-tal har skadats.
Attacken beskrivs som en betydande upptrappning på situationen i Mellanöstern, skriver CNN.

Ordföranden för den brittiska poststyrelsen Henry Staunton får sparken, meddelar Storbritanniens näringslivsminister Kemi Badenoch.
Det efter att en tv-serie väckt i liv skandalen som pågick mellan 1999–2015 då hundratals postanställda i Storbritannien anklagades för stöld sedan stora summor pengar påstods ha försvunnit från kontoren. Orsaken var i själva verket ett it-fel.
Trots att Staunton bara suttit som ordförande för posten sedan 2022 får han ändå gå.
– Vi hade ett samtal och kom överens om att det var bättre att posten fick ett nytt ledarskap som blickar framåt, säger Badenoch till Sky News.
Det har riktats stark kritik mot bland annat den tidigare postchefen Paula Vennells för att ha tillåtit åtalen att fortsätta, även efter att man känt till problemen med programvaran.

Det världsberömda konstverket ”Mona Lisa” har vandaliserats, rapporterar Le Parisien.
På söndagsmorgonen kastade två kvinnliga klimataktivister soppa över tavlan.
Tavlan som är målad av Leonardo Davinci hänger på Louvren i Paris. Konstverket skyddas av glas.

Greps med tolv kilo knark. En 25-årig man i Göteborg ertappades med tolv kilo amfetamin i en väska. Nu döms han till fem år och fyra månaders fängelse för grovt narkotikabrott, skriver Göteborgs-Posten.
Mannen greps i augusti när han till synes stressad letade efter en adress i ett område i Lövgärdet. I väskan han bar låg åtta bruna tejpade paket med knark värt omkring 2,5 miljoner kronor.
Mannen förnekar brott. Han säger att han trodde det var verktyg i väskan.

Blodig och medvetslös man hittad på gatan. Under natten larmades polisen i Norrköping av personer som hittat en blodig och medvetslös man på gatan.
Mannen fördes med ambulans till sjukhus där han vårdas med allvarliga skador.
Ingen person är gripen i den utredning om grov misshandel som polisen har inlett.
– Vi kan konstatera att de uppkomna skador inte är något som man gör sig, det är för allvarliga skador, säger polisen Johnny Gustavsson.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.