Tänk om det inte blir krig

Av Börje R P Carlsson 2024-02-07

Det har gått sex år sedan broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” damp ner på hallmattan. Utgivare var Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Då, 2018, hånades broschyren och intresset för dess innehåll var svalt bland de nästan fem miljoner svenskar som fick den.

Idag hånas den kanske inte längre men den oroar desto mer och ser ut att vara i linje med Tidögängets strategi att skrämma Sveriges medborgare tills de inser att den starka regering de har att luta sig mot är just Tidögänget.

När man läser, ser och hör det språk som de olika ministrarna använder så blir i alla fall jag oroad. Håller vår regering på att förbereda krig? Språkbruket och dagens diplomati är som skapat för att driva fram ett krig mot i första hand Ryssland.

Det måste gå att stödja Ukraina i sin kamp mot Ryssland utan att för den skull ”måla fan på väggen” genom att inbilla medborgarna att så fort Sveriges Natoansökan är klar kommer kriget att vara nära förestående.

Var finns alla sansade och diplomatiska politiker som Sverige hade många av förr? Dagens politiker tycks vara näst intill färgblinda, där de enda nyanserna är svart eller vitt.

Lyssnar man på försvarsminister Pål Jonsson, ministern för civilt försvar Bohlin och statsminister Kristersson tycks ett krig vara näst intill omedelbart förestående och jag anar hos dem en viss ångest för motsatsen.

När man betänker deras uttalanden och satsning på landets försvar undrar man vad de ska göra för att få användning av allt krigsmateriel som anskaffas och med Natoanslutningen?

Tänk om det inte blir krig.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.