Nyhetssammandrag lördag 17 februari 2024

Publicerad 2024-02-17

Personbil vägrade stanna - stoppades med spikmatta, sex personer dömda för sprängning i Hässelby, död person hittad i Oceana och regeringen föreslår att det ska bli brottsligt att förneka Förintelsen.

Under fredagen vinkade polis in en bil för kontroll på E18 utanför Västerås. Föraren vägrade stanna och en jakt inleddes. Efter att olika åtgärder vidtogs för att få stopp på fordonet beslutades det om att en spikmatta skulle användas.
Därmed var jakten slut. En 16-årig pojke satt bakom ratten och greps som misstänkt för olovlig körning och grov vårdslöshet i trafik.

En sprängning i Hässelby förra året har nu fått rättsliga konsekvenser. Sex personer har dömts för sin inblandning. Detta var en del av den konflikt som råder inom Foxtrotnätverket. Dådet var riktat mot anhöriga till gängkriminella.
“Totalt fem personer, varav tre små barn, var i huset när explosionen skedde. Det fanns en stor fara för deras liv. Sprängningen har dessutom drabbat många boende i området eftersom sprängladdningen var mycket kraftig”, framföde senior åklagare Alexandra Bittner i ett pressmeddelande i samband med att åtal väcktes.

Den man som tidigare varit försvunnen efter branden på vattenlandet Oceana i Göteborg har nu hittats död. Han var byggledare vid projektet.
Tidigare har 16 personer skadats lindrigt. Branden tog flera dygn att släcka och nu pågår en utredning om hur den startade. Polisen utreder händelsen som en arbetsplatsolycka.

Regeringen har lagt fram ett förslag som skulle göra det brottsligt att förneka Förintelsen.
Men flertalet remissinstanser har varit kritiska mot förslaget, bland annat så har Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllerts riktat skarp kritik mot den utredning som ligger till grund för förslaget.
– De har kommit fram till att yttrandefriheten inte påverkas. Det delar vi verkligen inte. I en demokrati tycker vi istället det är bättre att arbeta mot avskyvärda värderingar mot andra sätt än förbud, säger hon.
Något lagförslag om att det även ska vara förbjudet att offentligt bränna religiösa skrifter som till exempel Koranen, har dock inte lagts fram.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.