Nyhetsplock onsdag 3 april 2024

Publicerad 2024-04-03

Polis åtalad för dödligt ingripande – får behålla jobbet oavsett utgång, snippadomen överklagas, Google tvingas förstöra insamlade privata data, Sara Skyttedal startar eget parti, gängman åtalad – körde ihjäl pojke, drönaranfall långt in i Ryssland och Tyskland blir det tredje landet i EU som legaliserar cannabis.


Polis åtalad för dödligt ingripande – får behålla jobbet oavsett utgång. En polisman har åtalats för vållande till annans död i samband med ett ingripande mot en man i Solna, i juni 2023. 

Både polismannen som åtalats och hans kollega använde våld för att ingripa mot mannen som uppträdde aggressivt och våldsamt, bland annat började den åtalade polisen blöda efter att blivit slagen i pannan. Mannen sprejas med pepparsprej och tas ned på marken.
Enligt åtalet ska polismannen med sin vänstra arm hållit ett grepp om mannens hals och nacke, och tryckt ned mannens bröstkorg då han låg på mage mot gatan. Greppet som polismannen hållit, och att han inte släppt när mannen slutat göra motstånd, har enligt åtalet orsakat mannens död, eftersom mannen drabbats av syrebrist och därefter fått hjärtstopp.

Större delen av händelsen filmades av ett vittne från ett fönster i närheten. I bakgrundsinformationen till Rättsmedicinalverkets rapport står det att poliserna registrerade att mannen blivit livlös efter ungefär en minut och då påbörjade HLR.

Som del av åklagarens bevisning kallas en sakkunnig för utbildning inom polisiär konflikthantering, om vilka metoder som lärs ut vid utbildningen kring omhändertagande av våldsamma personer, specifikt gällande att lägga tryck på en persons hals, nacke och rygg.

Polisens personalansvarsnämnd gör bedömningen att han inte kommer skiljas från sin anställning ifall det blir en fällande dom.

 

Snippadomen överklagas. En man i 50-årsåldern dömdes nyligen för två fall av våldtäkt mot barn i det uppmärksammade ”snippafallet” efter att hovrätten omprövat den tidigare friande domen.

Nu överklagar mannen fallet till Högsta Domstolen, rapporterar Dagens Juridik.

Överklagandet kom in under tisdagsmorgonen, en dag innan överklagandetiden löper ut. 


Google 
tvingas förstöra insamlade privata data. Google har gått med på att förstöra insamlade data från fler än 136 miljoner användare, i en överenskommelse efter en stämning från upprörda privatpersoner. Uppgörelsen kommer efter att användare av webbläsaren Chrome i USA menat att Google sparat privat data om dem trots att de surfat i så kallat inkognitoläge, ett mer privat och till synes ”hemligt” surfläge där din internetaktivitet inte spåras på samma sätt som vid vanligt surfande. Google har hela tiden nekat till att de samlat in data som går att spåra till individer och menar att datan som sparats är av ”teknisk” karaktär. 
Enligt uppgörelsen behöver Google nu förstöra datan, men inte betala ut något skadestånd till användarna. 
Rent tekniskt behöver en domare klubba igenom överenskommelsen den 30 juli innan den vinner laga kraft.

Sara Skyttedal startar eget parti. KD:s tidigare Europaparlamentariker Sara Skyttedal startar ett helt nytt parti, rapporterar Expressen. 

Förra veckan anmälde hon sitt deltagande i EU-valet hos Valmyndigheten för Partiet Folklistan. Det har funnits rykten om att den tidigare Socialdemokraten Jan Emanuel ska vara delaktig i projektet, något han dementerar för Aftonbladet.

 

Gängman åtalad – körde ihjäl pojke. En 28-årig man åtalas nu för att ha kört ihjäl en 11-årig pojke i Valsta i Märsta förra året.

Mannen, som är med i Märstanätverket, åtalas för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.

Mannen ska själv ha larmat 112 när olyckan inträffade, enligt Aftonbladets uppgifter. Men handlingar visar också att mannen vansinneskört flera gånger tidigare.

– Förundersökningen har enligt min uppfattning visat att mannen har varit oaktsam när han passerade övergångsstället. Det krävs ett större mått av försiktighet vid ett obevakat övergångsställe och han har genom påkörningen orsakat pojkens död, säger statsåklagare Daniel Suneson.

 

Drönaranfall långt in i Ryssland. Drönaranfall rapporteras i Tatarstan i Ryssland – över 110 mil från Ukraina. 

Drönare har slagit ned i industrianläggningar i städerna Jelabuga och Nizjnekamsk, enligt Tatarstans högste politiske ledare Rustam Minnichanovs stab.

I Jelabuga uppges två personer ha kommit till skada.

Ukraina har utfört många drönarattacker mot mål i Ryssland under krigets gång och vid flera tillfällen nått bland annat till S:t Petersburg med omnejd i norr. Men få drönaranfall har rapporterats så här långt österut.

Tatarstan är en av Rysslands 21 republiker som åtminstone tidigare har haft ett något större självstyre inom federationen. Omkring fyra miljoner människor bor i det oljerika området, varav merparten hör till minoritetsfolkgruppen tatarer.

 

Tyskland blir det tredje landet i EU som legaliserar cannabis för privat bruk. Men kommer de nya lagarna att stävja kriminaliteten?
”Den svarta marknaden kommer att stärkas”, anser det tyska polisfacket.

Det var en stor fest för cannabissugna Berlinbor natten mot måndag. Framför tv-kameror poserade tyskar med cigaretter fyllda med marijuana och med budskapet att det äntligen är lagligt, rapporterar CNN.

Den 1 april blev Tyskland det tredje landet i EU att legalisera cannabis för eget bruk. De andra två länderna är Luxemburg och Malta.

Nu får man inneha 50 gram cannabis i hemmet och 25 gram på sig utomhus. Man får även odla upp till tre plantor cannabis för eget bruk i sin bostad.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.