Högerpopulismen

Av Lennart Aspegren 2024-07-01

Det händer att somligt ser ut att upprepa sig. I en krönika i Magasinet Paragraf den 6 november 2022 tog jag upp Sverigedemokraternas bakgrund. Det gällde främst det fascistiska partiet Nysvenskarna, grundat 1930 av Per Engdahl. Han ledde det partiet fram till sin död 1994.

Men redan 1979 inspirerade han till bildandet av kamporganisationen Bevara Sverige svenskt (BSS). Den ombildades 1983 i sin tur till partiet Sverigedemokraterna (SD).

Själva parollen ”BSS” fortsatte SD att använda ända till slutet av 1990-talet. Bland de tidigt aktiva i SD märktes Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson, Björn Söder och Richard Jomhof. Under sin studietid i Lund var de kända som ”De fyras gäng” eller  ”Skånegänget”.

Min krönika 2022 avslutades med följande klipp ur lyrikern Göran Sonnevis bok För vem talar jag framtidens språk:

Trumps teatrala likhet med Mussolini. Samma slags framskjutna haka från balkongen, talarstolen. Samma sätt att gona sig i ljuset från publikens jubel  

Jag  tänker på Mattias Karlssons önsketänkande om Sverigedemokraternas likhet med Donald Trumps syn. De är naturligtvis inte identiska. Men svårt att säga exakt var olikheten ligger i kulissernas olika draperingar? 

Demokratins förstörelse. En till synes obeveklig process. Inte bara i Amerika. Också här  /…/  Apokalypsen är redan över? Nej! Alla problem återstår. Den kluvna nationen. Allt det andra. Det stora tecknet har växt sig högre.

I dag skriver vi alltså sommaren 2024.

När Jimmie Åkesson i sedvanlig aggressiv stil nu fortsätter att påstå inte bara att det är invandringen till Sverige – och ingalunda klimatkrisen – som är vårt största problem utan också att hans egna minst sagt snuskiga PR-metoder är schysta – ja, då ljuger han som en häst travar.

Hans borgerliga kompisar i regeringen skäms inte för att de bara klent tar avstånd från honom.

En viktig nyhet är dock att Åkesson faktiskt har fått lite på tafsen.

 I det svenska EU-valet nyligen har Sverigedemokraterna nämligen för första gången backat. Inte så värst mycket, men dock… De framstår inte längre som i alla väder nästintill oövervinnerliga.

Och det blev ju SD:s favoritmotståndare Miljöpartiet som överraskande nog lyckades bli vårt tredje största parti.

En annan nyhet: Ifall det skulle vara riksdagsval i dag, så skulle två regeringspartier –  Liberalerna och Kristdemokraterna –  hamna under fyraprocentsspärren och sålunda falla bort ur riksdagen.. Det framgår av en färsk opinionsundersökning från Statistiska centralbyrån.

Men till sist åter till Göran Sonnevi! Han har nämligen just kommit ut med en ny bok, Där det är kontrapunkt tid. I boken försöker han med det ryska anfallskriget mot Ukraina i blickpunkten begripa människan och världen.

Den nya boken har fått ett lysande mottagande. Den är till exempel på Dagens Nyheters kritikerlista ”19” för 2024, placerad i topp.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Lennart Aspegren är juris hedersdoktor vid Stockholms universitet. Bakgrund i Svea hovrätt. Rättschef i Regeringskansliet. Domare i Arbetsdomstolen, i Försäkringsöverdomstolen, i FN:s folkmordstribunal för Rwanda.
Lennart Aspegren är internationellt verksam som konsult och föreläsare. Gett ut lagkommentarer m.m. Gift, tre barn, fem barnbarn.
Lennart är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.