I Danmark får frigivna arbete

Publicerad 2012-11-13

Av Ricard A R Nilsson och Nina Silventoinen

Kraven på straffrihetsintyg omöjliggör för många frigivna att få jobb, något som leder till återfall i brott. Vårt grannland Danmark har funnit en lösning.

Många arbetsgivare, både i Sverige och i Danmark, kräver att arbetssökande ska uppvisa ett straffrihetsintyg. Minsta lilla brott kan innebära att man inte får den sökta anställningen. Detta i sin tur innebär att före detta kriminella inte kan försörja sig. Men detta har man i Danmark till viss del funnit en lösning på. Där finns en organisation som heter High:five.

Matchas till passade arbete

Projektet startade 2006 som ett samarbete med flera företag och arbetsmarknadsministeriet. Sedan 2010 är High:five rikstäckande och organisationen har växt från sju anställda till sjutton. De har sedan dess lyckats skapa arbeten för över 800 unga som blivit dömda för brott. Hela projektet går ut på att visa presumtiva arbetsgivare att den jobbsökande är mer än vad som står i straffregistret.

Det sker genom att High:five matchar de unga de hjälper mot ett passande yrke, då tas bland annat hänsyn till intresse, omständigheterna kring den aktuella arbetssökande, utbildning, begåvning, med mera. Sedan kontaktar man de företag som tidigare har anmält intresse av att eventuellt anställa eller ge praktik åt de unga med ett brokigt förflutet. Det som i praktiken sker är alltså att High:five kostnadsfritt utvärderar de som söker jobb och fastställer att det som står i straffregistret inte har relevans för ett visst arbete. När någon får en anställning tillhandahålls även en särskilt utbildad mentor som ska ge det stöd som behövs. Organisationen fortsätter alltså att stötta och ta ansvar även efter att en person fått ett jobb.

– Det viktigaste är samarbete och kommunikation, säger Eva Stokholm-Birch, som är en av de 17 anställda i High:five. Vare sig det gäller en dialog med ungdomarna, företagen, kommunerna, arbetsförmedlingarna eller Justitiedepartementet. Vi måste ha ett bra samarbete, annars skulle vi inte kunna göra skillnad.

Företag tar sitt sociala ansvar

Det sker en gedigen genomgång av dem som söker jobb genom High:five, allt från straffregistret till personliga omständigheter gås igenom. Åldern varierar, från 15 år och uppåt men de flesta är mellan 18-35 år. Personerna som kommer till High:five ombeds berätta allt om sig själva och sina liv. Det handlar om att lämna det förflutna och koncentrera sig på framtiden. Tidigare synder ska alltså inte hänga kvar som ett ok. High:five ger en form av garanti för att en viss arbetstagare kommer att sköta sig – så långt något sådant nu går att garantera.

/wp-content/uploads/content/positivt/high-five/HighLars Nila.JPG– För att bli godkänd av High:five måste de ha lämnat kriminaliteten och eventuellt missbruk bakom sig, ha en fast adress, en sund inställning och självklart dyka upp på möten som vi anordnar åt dem. Om detta inte följs kan de riskera att uteslutas, förklarar Eva Stokholm-Birch, på bilden till höger med Tarik Ben Azouz.

Socialt ansvar

Flera större företag samarbetar med High:five, exempelvis McDonald’s och Nordea. Många ser det som sitt sociala ansvar att hjälpa till att få dessa personer, som till största del är ungdomar, in i samhället. Frågan är om samma sociala ansvar finns hos svenska företag. Den oförsonliga inställningen som kan utläsas i media varje gång arbetsgivare tillfrågas om de kräver straffrihetsintyg hos dem som söker jobb, tyder på att våra grannar i söder har en mer förlåtande syn på gamla synder. Men kanske finns ändå en chans att Sverige startar ett likartat projekt, för alla är värda en andra chans och High:five har visat att många lever upp till sin potential om de bara ges möjligheten.

Inga förebilder

Tarik, 21 år, är en av de som fått möjligheten att förändra sin framtid genom High:five. Han växte upp i en ”betongförort” strax utanför Köpenhamn. 12 år gammal kom han för första gången i kontakt med polisen.

– Där jag växte upp fanns inga bra förebilder, berättar Tarik. Många av de äldre killarna hade kriminell bakgrund. Vi gjorde som dom, vi visste inte bättre. Mina dagar bestod av skolan, hänga med kompisarna, stanna ute sent för att sen bli hemkörd i en polisbil. Snatterier, stölder och slagsmål var min vardag.

Framtidsdrömmar

19 år gammal döms Tarik till sitt första fängelsestraff. Innan dess har han ett otal gånger varit i klammeri med rättvisan, men varit för ung för att dömas till fängelse. Under tiden på anstalt hade han tid att fundera på sin nuvarande livssituation och på framtiden. Strax innan domen kom han genom en vän i kontakt med High:five. Att organisationen gjort stor skillnad i Tariks liv råder det inget tvivel om.

High:five är det bästa som hänt mig. Jag trodde aldrig att jag skulle komma så här långt i mitt liv. Jag har en framtid nu. En framtid som ser jag ser fram emot. Med utbildning, arbete, kanske ett hus och familj. Som en ”vanlig” människa.

– Har du tänkt på hur ditt liv kunde ha sett ut om inte High:five hade funnits?

– Jag tror att jag hade fortsatt i gamla spår. Som mitt liv var innan tiden på anstalt. Inget arbete, inget hopp, förmodligen fler fängelsevistelser. Allt var skit.

Tarik går idag som snickarlärling hos Lars Nila Nielsen, en av delägarna i Midtsjællands Bygge Service, ett av de företag som samarbetar med organisationen. Tarik är den andra personen från High:five som erbjudits utbildning via företaget.

– Vi är mycket nöjda med samarbetet och kommer att fortsätta med det även i framtiden, säger Lars Nila Nielsen.

Han förklarar vidare att det inte krävs några förkunskaper, utan att de får sin utbildning till snickare under den tre år långa lärlingstiden.

– Samhället måste hjälpas åt och se till att unga får en chans att komma ut från fängelset till ett hederligt liv. Det är oerhört viktigt att vi alla tar ett gemensamt ansvar, avslutar Lars Nila Nielsen.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.