Debatt

Vi känner inte igen oss i bilden av förorten

Publicerad 2020-08-31

Ganska förbluffad har man som boende i Hammarkullen kunnat följa de senaste dagarnas rapportering från media och politiker som uttalar sig. Det talas om öde gator, maskerade män, vägspärrar. Som boende märker man inget av detta när man rör sig i det aldrig särskilt trånga men aldrig öde området.

Det är naturligt att ingen trängsel uppstår i ett område till största delen bestående av bostäder och grönytor eller skog.

Torget är en ganska förskönande benämning på en öppen yta omgivet av Folkets hus, nedgången till spårvagnshållplatsen, biblioteket, äldreboende, parkleken, två mindre butiker och en liten restaurang. Under de senaste dagarna har där varit… Som vanligt.

Det mest ovanliga har varit polishelikoptern som flera kvällar dånade precis över taken i timtal. Under tiden har mer dramatiska och tragiska händelser utspelat sig på andra ställen.

Jag vet inte om det har dånat helikoptrar där, men jag vet att ingen journalist eller politiker har utmålat dessa platser som förlorade för de boende och samhället, med boende kuvade av maskerade män. Med boende som inte vågar gå ut.

Jag vet att jag själv påverkas om någonting otäckt hänt på en plats. Ett tag efteråt är man obenägen att röra sig som vanligt där. Det stämmer säkert för de boende som senaste tiden fått uppleva skjutningar eller mord i sina närområden.

Den sortens känslor hade säkert många i Hammarkullen upplevt om något skett här de senaste dagarna.

Vi var kanske alla lite oroliga för hämndaktioner var som helst i stan efter senaste tidens händelser. Man vill ju inte råka komma emellan.

Visst känns det bra att problem med gängkriminalitet tas på allvar och att boende i områden där många gängmedlemmar har sin bas inte lämnas åt sitt öde.

Men vilket syfte fyller det för politiker och media att utmåla ett område som öde, med skräckslagna invånare som följer gängens minsta vink under hot om våld, när ingen kan bekräfta dessa uppgifter, när ingen boende i området upplevt det som beskrivs? Vems syften tjänar det?

 

Av Elisabet Nilsson


    Elisabet Nilsson är journalistutbildad och sedan 2006 bosatt i Hammarkullen utanför Göteborg. Hon har tre barn som går i skola och förskola i området.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.