Debatt
Professor Jerzy Sarnecki

Var kommer moralen ifrån?

Publicerad 2021-01-29

Det har återigen blivit populärt att förklara brott med bristande moral. Sambandet mellan brottslighet och individens socioekonomiska förhållanden är inte kausalt påstår man. Att framhålla detta samband är att tycka synd om brottslingar. Men om moralen nu är så viktig, var kommer den ifrån? Detta svarar de nygamla debattörerna inte på när de obekymrat kastar ett sekels kriminologisk forskning i papperskorgen. Så låt mig göra ett nytt försök att visa på ett tänkbart scenario.

Vi är både biologiska och sociala varelser. Ett genetiskt program för en del framtida funktioner fin...

Börja prenumerera för att läsa detta innehåll.

Starta din prenumeration här

Eller logga in på ditt konto nedan:

 

 


   Jerzy Sarnecki är professor em. i Allmän kriminologi vid Stockholms Universitet.
Han är också senior professor vid Högskolan i Gävle och vid Mittuniversitetet. Han är vidare forskare vid Institutet för Framtidsstudier och undervisar på polisutbildningen i Södertörn. Sarnecki är tillsammans med professor Lawrence Sherman, Cambridge University, ordförande för juryn för Stockholm Prize i Criminology.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.