Fifflare bakom var fjärde konkurs i Sverige

Av Börje R P Carlsson 2020-01-06

Jag har alltid varit stolt över att vara svensk och över mitt land Sverige. Jag har hela tiden trott att Sverige varit ärlighetens och laglighetens hemvist på Jorden men nu börjar jag misströsta och likt många andra börjar jag fundera på vart vi är på väg. Girighet är en av dödssynderna och frågan är om inte girighet egentligen är den bakomliggande orsaken till samtliga synder.

   Sverige har blivit ett land av fifflare och det är egentligen inte så konstigt när man ser vilka som fifflar.

   Vilka fifflar? Man kan börja i toppen och se hur högavlönade politiker fifflar för att få några kronor extra. De skriver sig på en sommarstuga, i en etta någonstans eller hos någon anhörig som de kanske inte sett på flera år. Allt för att få olika former av bidrag, hyresbidrag, resebidrag och bilersättning mm.

   Det går att se hur de stora multinationella företagen av rent och skärt vinstbegär mutat och fuskar. Detta trots att de drabbas av miljardböter, som kunde ha gått till statskassan. De ansvariga betalar, rycker på axlarna och fortsätter mutandet.

   De stora bankerna silar mygg och sväljer kameler. Om jag råkar få en slant över har jag ett helvete att få in dessa på mina konton medan ryska oligarker får miljarder tvättade.

   De ansvariga ljuger, rycker på axlarna och betalar miljarder i straffavgifter men fortsätter tvätta, nu med något större försiktig.

   De stora lastbilsföretagen är mer förutseende än så. De ingår i olika karteller som de vet är olagliga men vinstgivande. De har dock varit så förutseende att de avsätter miljarder för att ha till hands för att betala de böter de vet kommer att utkrävas.

   De ansvariga betalar miljarderna, rycker på axlarna och fortsätter med olagliga karteller.

   Var fjärde bolagskonkurs skapas av fifflare som knappt hinner avsluta konkursen förrän de har två nya bolag som snart nog, efter konkurs, kommer att ersättas av fyra nya bolag som efter konkurs kommer att ersättas av åtta nya bolag osv osv.

   Bilbränder, ett nutidens gissel, men lättförklarliga eftersom en del av dessa bränder är beställningsjobb av försäkringsbedragare som upptäckt att en uppbrunnen bil är långt mer värd än en halvtaskig bil som inte går att sälja.

    Denna uppräkning skulle kunna fortgå, kanske inte i det oändliga men trots allt ganska länge och i slutändan är det hela tiden, du och jag, som betalar.

   Varför inför regeringen inte nolltolerans för olika bedrägerier? Kan det kanske vara svårt att få en majoritet i riksdagen för det?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.