Olof Palme. Foto TT

Tappa inte tron på det svenska rättssamhället

Av Börje R P Carlsson 2020-06-11

Förväntningarna var stora och när presskonferensen började den 10 juni 2020 klockan 09.30 var spänningen på topp. Äntligen skulle vi, jag och hela världen, få reda på vad som hände för 34 år sedan, den 28 februari 1986 då Olof Palme sköts till döds.

Genomgången började med en kort inledning av åklagare Krister Petersson och redan efter några meningar började jag känna att detta inte var vad jag förväntade mig.

Sedan tog Hans Melander över och redan från första meningen förstod jag att inga bra svar skulle komma om vem som låg bakom mordet. Melander redogjorde för hur genomgången av handlingar, förhörsprotokoll och promemorior som skapats under 1986-1987 ledde fram till att Skandiamannen utkristalliserades och som den nuvarande Palmegruppen nu sade sig ”inte kunna komma runt”.

Det var uppenbart att de föredragande försökte skapa en plattform av förstående för att åhörarna skulle förstå deras resonemang. Jag kände hur missmod och besvikelse började ta överhanden.

Palmegruppen hade genom resonemang dragit slutsatser som får vara deras helt egna.

Trots total avsaknad av teknisk bevisning, inget DNA eller något anträffat vapen hade de kommit fram till att Skandiamannen var gärningsman. Inget nytt hade grävts fram och deras föredragning var av ungefär samma intresse och kvalité som de olika romaner som getts ut om Palmemordet.

Åklagare ansåg att om Skandiamannen levt så skulle misstankarna ha varit så starka att han kunnat anhålla Skandiamannen och också fått denne häktad. Här hävdar jag att skulle en åklagare gått till domstol med detta upplägg hade han inte fått den misstänkte häktad.

Misstankegraden som den speglas i denna presskonferens skulle absolut ha nått upp till graden ”kan misstänkas” eller kanske rent av till ”skälig misstanke” men inte en millimeter högre.

Jag trodde nog att Palmeutredningen skulle läggas ner som ”ej spaningsresultat”. Aldrig trodde jag att en person kunde hängas ut som en statsministermördare på dessa vaga grunder. Jag blir djupt upprörd över hela skeendet men kanske mest besviken över vårt rättssamhälle som företräds av dessa aktörer.

Presskonferensen höll på i över en timma men inte en enda nyhet mer än möjligen uppgiften om att de anträffade kulorna inte skulle gå att jämföra och binda till ett specifikt vapen. Detta borde har varit känt långt tidigare och alla de insatser som slösats på att söka vapen hade kunnat besparas.

Sällan har väl ordspråket om tomma tunnor blivit bättre exemplifierat.

Palmemordet, oaktat att det nu skrivits av, kommer att leva vidare i den svenska folksjälen. Till de som tror på det svenska rättssamhället vill jag bara vädja fortsätt tro på detta. Detta ärende får inte skapa grogrund för misstroende.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.