Foto Johan Nilsson /TT

När poliser gör polisarbete

Av Börje R P Carlsson 2020-07-14

Under första halvåret 2020 har poliserna utrett och till åklagare redovisat 5 700 fler brottsutredningar jämfört med år 2019. Som förklaring till detta anges Coronapandemin som förhindrat olika galor och idrottstillställningar och därigenom friställt ett stort antal poliser som nu kunnat ägna sig åt mer polisiära göromål. Detta är ett i grunden ganska intressant konstaterande och slutsats. Men stämmer det?

Frågan är värd en betydligt grundligare undersökning än vad denna slutsats ger sken av att ha fått. Det är dock värt att undersöka vad detta verkligen beror på.

Om polisens slutsatser är riktiga ser man ju klart och tydligt hur resultaten kan förbättras genom ett betydande användande av olika vakter vid denna typ av tillställningar. Min uppfattning är dock att de inställda eventen bara marginellt påverkat utredningsresultaten.

Min uppfattning är dock en helt annan och det är därför jag gärna vill ha en ordentlig utvärdering av skeendet.

Jag har en känsla (dessa mina känslor har ofta visat sig vara ganska realistiska) av att detta är en polisiär sanning som i dessa tider, av minskande prestationer, kan vara passande.

Sett från min horisont brukar de poliser som övervakar olika event och tillställningar inte påverka balans och redovisning av ärenden i någon högre grad och därför är jag inte helt överens om slutsatserna av denna förhöjda redovisning.

Därutöver har nya arbetsuppgifter skapats där det ska kontrolleras hur sammankomster och event sköts med tanke på antalet närvarande.

Jag är betydligt mer krass i mina funderingar och tror att orsaken ligger på helt annat plan.

Coronatiderna har medfört att medborgarna stannat hemma i betydligt högre grad än annars och därför i högre grad varit anträffbara för telefonförhör och polisiära kontakter.

Just medborgarnas tillgänglighet på grund av Coronan kan vara en del, men troligen bara en liten del, av förklaringen. Den stora och för mig uppenbara orsaken styrs också av Coronapandemin, men på helt annat sätt.

Alla dessa kurser, konferenser, möten och utbildningar som nu blivit inställda till verksamhetens fromma är nog den största orsaken till den ökade redovisningen. Till detta ska läggas olika digitala möten där deltagarna slipper offra timmar av restid hit och restid dit. Ja, kort sagt så blir verksamheten effektivare med dessa inskränkningar.

Jag tror (= att inte veta) också att poliserna i stor grad har låtit sina kafferaster,  lunchraster och privata ärenden/samtal/besök stå tillbaka eftersom alla olika restriktioner/rekommendationer från Folkhälsomyndigheten har lagt hämsko på alla dessa halv- och helprivata ärenden.

Detta i kombination med de inställda kurserna, utbildningarna och konferenserna har på ett helt nytt sätt format polisarbetet. Poliserna har således på grund av FHM:s direktiv och rekommendationer getts större möjligheter att jobba ostört och att inte utföra så mycket privata ärenden. De har därför ägnat sig åt tjänsten i större utsträckning. Det har helt enkelt inte varit läge för annat än att göra det de ska och har betalt för.

Nu kommer det säkerligen ett antal olika angrepp igen där det hävdas att jag är en sur gammal gnällig gubbe är hatisk till polisverksamheten.

Jag beundrar de polisanställda som sköter sitt jobb och jag vurmar för polisarbetet men detta måste skötas på ett riktigt sätt.

Jag tror att många av dagens poliser nog håller med mig och jag tror att det finns för många poliser som präglas av LKÄ (lönen kommer ändå).

Jag vet också att detta är en arbetsledaruppgift – men många av dagens polischefer vill hellre vara kompis med sin personal än att vara chef och ställa krav.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.