Det primitiva hatet

Av Crister Enander 2020-08-09

Gryningen kommer sakta, liksom försiktigt krypande - trevande. Himlen är ännu såsom gråmelerad, blyertsfärgad. Snart blir den, när solen tagit sig över horisonten, kraftfullt vackert och isande blå. Sommarblå.

Råkorna seglar varv efter varv runt Domkyrkans två torn inför avfärd ut till åkrarna. De förmår nästan färga himlen svart.

Här i den lilla staden på slätten finns inte tillräckligt med mat efter att snabbmatförsäljningen rasade då man stängde universitetet i våras.

Lugn natt för min del. Att många roade sig i den ljumma sommarnatten hördes vagt på avstånd, som sig bör när det är helgdagskväll.

Jag fortsätter att läsa om brytningstider i historien. Någon lärdom finns säkert att dra, eller en eller annan parallell.

Vår tid är minst sagt en svår tid att förstå. Det som sker nu har aldrig tidigare inträffat i mänsklighetens historia.

Ändå verkar många förvänta sig att allt ska vara som det alltid varit.
Och alla, nästan alla, sitter fast i en primitiv föreställning att det är möjligt att hitta den skyldige.

Här i Sverige tycks Tegnell få klä skott för vad Den Stora Skuggan för med sig av lidande och ond bråd död.

Denna enögdhet, detta krav på att finna en syndabock, skrämmer mig. På samma sätt som alla vidriga angrepp på statsministern skrämmer mig.

Hur tänker egentligen dessa människor?

Det primitiva hatet mot Löfven påminner rakt av om det hat som Sverigedemokraterna red högt på och, ja, som de fortfarande drar stora växlar på.

Några råkor dröjer kvar visst kvar. Har de trots allt hittat föda?
Morgonen är ovanligt lugn. Inte ens trafiken verkar ha kommit i gång ännu, å andra sidan hörs den knappt in hit.
Men Posttåget hördes när det skar över fälten på väg till Malmö från Kungliga Hufvudstaden.

Ljudet när tåget tidigt tar sig fram fyller mig alltid med en stillsam förnöjsamhet som inte är alldeles lätt att förklara.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Crister Enander är författare, skriftställare och litteraturkritiker. Crister är född i Jönköping men idag bosatt i Lund. Han har gett ut ett flertal böcker.
Bland de senaste märks ”’Vi ger oss inte. Vi försöker igen. Anteckningar om Lars Gustafsson”, ”Slagregnens år – tankebok”, ”Dagar vid Donau. författare nära Europas hjärta”, ”I motstånd växer tanken – från Klara Johanson till Simone de Beavoire”.
Crister är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.