Bulletin tar upp kampen mot den politiska mitten

Av Andreas Magnusson 2020-12-25

Så var den då här. Bara några dagar innan Kristi ankomst. Bulletin – högerns svar på Centerns och Liberalernas ovilja att regera med stöd av Sverigedemokraterna. Vad projektet går ut på tar det inte många minuter att bli klar över.

Bulletin har en agenda. Precis som med magasinet Kvartal har det pumpats in miljoner från hängivna idealister och personer i den svenska finanseliten.

Paketeringen är snygg och till skillnad från vänsterns ideologiska motsvarigheter kommer man inte att få se några försäljare med en trave tidningar utanför Systembolaget en lördagseftermiddag.

Det här är en renodlad nättidning och tanken är att klickvänliga opinionstexter av Ivar Arpi, Thomas Gür, Caroline Dahlman och Tino Sanandaji ska få nätet att koka av högerpopulistisk soppa på en spik.

Vem som finansierar Bulletin är inte helt enkelt att reda ut. Finansiärerna till den här typen av projekt brukar föredra att ligga lågt men det sägs att såväl Tino Sanandaji som Pontus Tholin som driver riskkapitalbolaget A Vista Venture har pumpat in pengar.

Rykten har gått om 50 miljoner men chefredaktör Pauline Neuding menar att det bara handlar om fem miljoner.

Så hur ser då Bulletins första texter ut? Vad skriver man om?

I sin första text beskriver chefredaktör Neuding hur hennes kompis, den invandringskritiska nationalekonomen Tino Sanandaji i många år har tjatat på henne om att starta en ny dagstidning och hur hon till sist gav med sig.

”Bulletin bedriver opinionsbildning i en liberalkonservativ tradition på ledarplats, samtidigt som vi strävar efter att vara evidensbaserade och politiskt neutrala på nyhets- och kulturplats.”

En första ”neutral” nyhetstext är signerad Negar Joseph och handlar föga överraskande om förnedringsrånet i Solna som Moderatpolitikern Hanif Bali och hela extremhögern har tagit till sitt hjärta. Rubriken lyder: ”Förnedringsrånet i Solna: ’Inlåsning det enda som fungerar’”. Detta är huvudnyhet.

Andra ”nyheter” har rubriker som ”Kraftig ökning av anmälda sexualbrott mot barn under pandemiåret” och ”Malmös nya bostadspolicy – byggare tvingas kvotera”.

Det krävs ingen omfattande analys för att se att den politiskt neutrala ansatsen varken gäller rubriksättning eller nyhetsurval. Batonghögern har en agenda som handlar om att på papegojors vis prata om invandring och brottslighet och nackdelen med skatter och problemet med att måna om värdegrundsperspektiv.

Så hur ser då opinionstexterna ut? Ivar Arpi är upprörd över att någon har gjort en orosanmälan mot honom och ifrågasatt hans lämplighet som förälder. Thomas Gür skriver om tre myter kring utanförskap. Ni kan nog gissa ungefär vad han skriver.

Susanna Birgersson skriver om att det behövs mer disciplin i den svenska skolan. Carolin Dahlman påstår att god moral skyddar oss mot gangstervåld och menar att problemen ska lösas på individnivå och inte genom satsningar i förorten. Det är lite vanlig hederlig fostran som krävs.

Per Brinkemo skriver i en krönika om klanjuridiken som ett hot mot rättsstaten.

Bulletin ger oss lite lagom doser av ”lite stryk har ingen tagit skada av”-pedagogik, individen framför kollektivet och den hotande systemkollapsen i Sosse-Sverige.

Per Gudmundsson som hastigt och lustigt lämnade sin tjänst som presstalesperson åt Kristdemokraterna skriver i en ledartext att det bästa vore om Liberalerna åker ur riksdagen eftersom de gör mer skada än nytta.

Det är här Bulletins ambition blir som tydligast. Eftersom Centern och Liberalerna har visat sig ovilliga att regera med stöd av SD finns det bara en väg kvar till makten för högerpartierna och det är genom att gå i säng med SD.

Därför måste marken jämnas. Ojämnheterna ska bort. SD behöver bli rumsrena och socialliberalismen behöver oskadliggöras.

Det nationalradikala blocket tjänar på en enkel konfliktlinje där alla till vänster om Moderaterna är vänster. Socialliberala mittenväljare som står upp för de mänskliga rättigheterna är ett hot mot Moderaternas och Kristdemokraternas väg till makten.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.