När två poliser åtalas för falsk angivelse, olaga frihetsberövande och misshandel

Av Börje R P Carlsson 2021-12-27

Jag läser allt oftare om poliser som döms för olika brott och varje notis gläder mig. Detta kan synas vara en udda reaktion men jag tolkar domarna som ett friskhetstecken. Att poliser i tjänst begår brott är inget nytt utan det nya och hoppfulla är att rättsapparaten lyckas upptäcka brottsliga poliser och också ställa dessa inför rätta.

Jag är en före detta polis som verkligen värnar om poliser och deras värv men vill inte att deras rykte ska skamfläckas av enskilda övertramp/brott.

I det stora tror jag (att tro är inte att veta) att poliser är både ärliga och skötsamma men hittills har missriktad kollegialitet och kortsynthet skyddat de flesta oärliga poliserna.

Oärliga poliser är ett gissel för hela kåren och missriktad lojalitet framkallar misstroende och misstänksamhet mot alla poliser. När nu poliser ställs till ansvar för sina gärningar kommer gemene man att inse att lagen är lika för alla men också gäller för alla.

Med denna utveckling skulle också allt fler poliser och då också de i ledande ställning, få ta ett mer påtagligt ansvar för vad de ställer till.

Här kommer också att behövas ytterligare påföljder. Vissa brott kan ju vara händelser som från början var helt korrekta ingripanden men som av någon anledning går över styr på ett sätt som inte kunde förutses.

Att i dessa lägen avskeda en polis kan ge alltför stora konsekvenser. Det måste finnas fler påföljder. Även de skickligaste och mest omdömesgilla poliserna kan hamna i situationer som med svårighet kunnat förutses.

Här borde omplacering eller ett återkallande, för kortare eller längre tid, av polislegitimationen vara en möjlighet.

Att särbehandla poliser så dessa blir näst intill oåtkomliga för rättvisan är det absolut sämsta sättet att reagera.

I nedan beskrivet ärende har dock poliserna gått alldeles för långt och här finns utöver en straffrättslig påföljd inget annat tänkbart svar än ett avskedande.

Att mannen hade en övervakningskamera i sin bostad blev hans smala lycka för vem skulle trott på hans förnekande i strid med polisens påstående.

Följande hände: I ett polisingripande i Landskrona togs en man, från sin bostad, in till förhör anklagad för att ha dödshotat två poliser. Men historien tog alltså en snabb vändning när Landskronabon kunde visa en film från händelsen.

Mannen hade en övervakningskamera i sin bostad och denna film visade ett helt annat händelseförlopp som resulterade i att mannens misstänkta brott skrevs av och i stället upprättades en anmälan mot de två poliserna som gripit honom.

Händelsen inträffade i mars i år. Polisen beordrades till mannens bostad efter att man fått ett larm om att han var berusad och ska ha betett sig olämpligt.

Lite udda med reaktion mot berusning i någons privata sfär men hans agerande kan ju ha varit utåtriktat varför ett ingripande kan ha varit påkallat.

I förundersökningsprotokollet kan man läsa hur mannen först inte vill öppna dörren för poliserna. Han utbrast flera gånger: ”Ni har ingen rätt att komma in här”.

Det var först när poliserna hörde glas som krossades på andra sidan dörren som de bestämde sig för att ta sig in på eget bevåg. De sprutade därefter pepparspray i mannens ögon vid två tillfällen. Fortfarande framstår polisernas agerande som lite udda.

Efter det beordrade poliserna mannen att lägga sig ner på marken och satte på honom handklovar.

Nedan följer ett ljudutdrag från mannens inspelning av händelsen, hämtat från förundersökningsprotokollet.

Polis 1: Vi griper honom för någonting eller…jag vet inte…

Mannen: Jag har inte gjort någonting.

Polis 1: Jo det har du gjort.

Poliserna viskar till varandra:

Polis 1 eller 2: …Vi skriver hot mot tjänsteman, vi tar det, vi säger han hotade att döda oss…

Polis 2: Ja vi tar det…Så säger vi att han skulle döda oss.

Polis 2: Du är gripen xxx, förstår du det?

Mannen: Va, för vad då?

Polis 1: Hot mot tjänsteman.

Mannen: Jag har inte gjort någonting.

Mannen: Det här är obehagligt.

Mannen togs med till polisstationen, där en åklagare efter några timmar beslutade att släppa honom. De nu åtalade poliserna skrev en anmälan om hot mot tjänsteman.

Men åklagare Joakim Zander har tidigare sagt till SVT Nyheter att han varken tror att det förekom våld eller hot om våld från mannens sida.

– Poliserna ifråga är åtalade och inte dömda men skulle de bli dömda för detta så är det mycket allvarligt. Jag bedömer bevisläget som gott och det finns inget som tyder på att filmen är manipulerad, säger han till SVT Nyheter Skåne.

De två poliserna åtalas för falsk angivelse, olaga frihetsberövande, misshandel, hemfridsbrott och dataintrång. Bägge poliserna nekar till brott.

Är polisernas agerande rätt återgivet borde detta räcka till ett avsked.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


     Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje tisdag och fredag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.