Blir vi tvingade att delta i Turkiets försvar?

Av Börje R P Carlsson 2022-05-10

Fortfarande funderar jag på vem som tillvaratar nej-sägarnas intresse i Natofrågan. Jag har också svårt att förstå varför beslutet är så brådskande. Inför senaste riksdagsvalet var våra politiker ganska överens om att Sverige skulle vara neutrala och alliansfria i förhållande till de olika försvarsallianser som fanns.

Medborgare som inte ville bli anslutna till Nato var i majoritet och deras politiska företrädare hyste samma uppfattning och lovade att någon anslutning till Nato inte var aktuell.

När Ryssland anföll Ukraina ställdes alla löften på huvudet och nu ville plötsligt nästan alla politiker ansluta sig till Nato och de löften som uttalats i valrörelsen var plötsligt inget värda.

Dessa löften är inte ens värda en folkomröstning trots att beslutet kan vara ett av de största som svenska politiker fattat på över hundra år. Viljan att gå med i Nato är så stark att alla demokratiska överenskommelser upphört att gälla.

Våra svenska politiker har ofta en fäblesser för att fatta felaktiga beslut och det verkar som om fort och fel är bättre än en viss eftertänksamhet och att tänka först.

Det är inte så länge sedan svenska politiker fattade beslut om en näst intill total nedläggning av svenska försvaret.

Det är inte så länge sedan en enig riksdag organiserade om Polisen till en fullständigt oduglig organisation.

Det är inte så länge sedan våra politiker beslutade om ett civilförsvar och om olika beredskapslager där det mesta gick fel.

Att lita till svekfulla svenska politiker är ingen bra och framkomlig väg.

Men det är inte bara svenska politiker som är svekfulla. Nato är till stor del ett amerikanskt påfund och president Trumps sista dagar som president gick åt för att försöka skilja USA och Nato åt eftersom USA ansåg att det var USA som fick ta den tunga bördan och kratsa kastanjerna ur elden till övriga Nato-länders fromma.

President Trump hyser stor tillit till att bli återvald som president och man kan nog på goda grunder anta att ett nytt Natobeslut ligger överst på Trumps skrivbord.

Eventuellt kan en massiv bombning av Mexiko ligga högre. När Trump föreslog att USA i hemlighet skulle bomba knarkkartellerna i Mexiko, blev avrådd till detta, besinnade han sig men nästa gång han tänker kanske det inte finns någon eftertänksam politiker där för att stoppa honom.

Erdogans krig mot kurder, är det försvar eller anfallskrig? Ses det som försvar kommer Sverige att bli tvingade att medverka i Turkiets försvar men det går att tacka nej om det ses som ett anfallskrig från Turkiet, men vem bestämmer vad det är?

För första gången i mitt liv stöder jag V om en folkomröstning där ett beslut arbetas fram i lugn och ro och inte hastas fram i krigets skugga.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.