Vad handlade attacken mot en polischefs bil om?

Av Börje R P Carlsson 2017-02-07

Polischef attackerad står det med krigsrubriker i tidningarna. Bakgrunden är att någon har utfört ett sprängattentat mot en polischefs privata bil. Händelsen är naturligtvis förödande och skrämmande men skeendet är i sig inte oväntat. När polisen låter kriminella gäng växa sig starka i vissa områden får ofta dessa kriminella gäng en självgod uppfattning om sin styrka och tror sig kunna vinna en kamp mot övriga samhället.

   När polisen sedan långt om länge börjar arbeta mot sådana gäng väcks ofta ett hämndbegär mot polisen.

   Jag vet inte om just det här är ett resultat av polisens kamp mot ett gäng. Precis som vid alla liknande angrepp får det mindre värde, för angriparen, om orsak inte kan klarläggas. Händelser av detta slag är aldrig ursäktliga och får heller aldrig accepteras men orsak och verkan måste klarläggas för att vidden av ett angrepp ska kunna valideras.

   Det är viktigt för polisen att konstatera om det var ett allvarligt angrepp riktat direkt mot en specifik polis eller om det var ett angrepp mot polis i allmänhet. Det blir en viss skillnad.

   Som utomstående betraktare blir jag nyfiken på hur omfattande och allvarlig sprängningen varit. Är det en allvarligt menad sprängning eller mest en markering?

   På 1970-talet (ja jag vet att samhället förändrats och att allt blivit brutalare men samhällets invånare är samma gamla människor där bara medlen förändrats) hade vi i Eskilstuna stora problem med så kallade motorburna ungdomar som for runt och levde rövare. Jag var då yttre befäl och hela min tur engagerade sig i att stävja dessa ungdomars brottslighet som bestod i misshandel, stölder och skadegörelser.

   Det kom varningssignaler från gänget om att de inte var nöjda med polisens agerande och i synnerhet inte mitt agerande. Jag fick varningssignaler från polismästaren som framförde att hot riktats mot mig, och blev tillsammans med en kollega, Svante, anmodad att bära mitt tjänstevapen även på fritid eftersom hotet mot mig uppfattats som allvarligt. Jag vägrade eftersom det var ett dj-la bestyr med detta vapen.

   Jag var då precis som de flesta poliser, stingslig i överkant, och min turs insatser mot detta gäng blev ännu intensivare. En natt slogs min bil sönder. Det kostade mig en självrisk men kostade försäkringsbolaget ännu mer pengar. Min bil var ganska udda och om jag förstod det hela rätt fanns det bara sex bilar av denna modell i Sverige. Varför jag såg det som ett angrepp mot mig.

   Anmälan rubricerades som skadegörelse även om det var riktat mot mig som polis. Efter ett par dagar lades anmälan ner som ”ej spaningsresultat”.

   Jag ”spanade” dock själv genom att genomföra dörrknackning i det område där jag bodde. Fick ett signalement där jag trodde mig kunna identifiera två gärningsmän. Jag hade turen att träffa den ene av dessa två i Nyforsområdet. Han blev märkbart uppskakad av att träffa mig och jag frågade hur han mådde. Inte så bra, eftersom han varit med om att slå sönder min bil. Jag ”erbjöd” honom skjuts ner till krimjouren där han omgående erkände och även berättade om sin medgärningsman.

   Jag kommer inte ihåg vad påföljden blev men de dömdes för skadegörelse och jag minns att det skadestånd jag tilldömdes aldrig blev betalt.

   Händelsen resulterade i att gänget sände en delegation av sina mest belevade individer till polismästaren, där de ville ha ett stormöte med polisen för att få slut på polisens intresse för dem. Jag var med på mötet som kanske inte urartade men som blev lite stökigt. Det slutade med att jag lovade att tillsammans med mitt turlag fortsätta att störa detta gäng ända tills de insåg att lagen också gällde för dem.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.