Ursäktande intill självutplåning

Av Börje R P Carlsson 2017-04-21

Hung Fat Trading heter ett företag som årligen omsätter minst 170 miljoner kronor. Den största delen av dessa pengar tycks ha skapats genom oegentligheter, svart arbetskraft, svarta pengar samt grova bedrägerier. Det framkom i Uppdrag granskning i onsdags. Därutöver har de anställda inte omfattats av något arbetsskydd, inga försäkringar och ingen arbetsrätt. Anmälningar har strömmat in mot detta företag och ingen av de myndigheter som borde ha agerat har gjort något. Nu är de alla självkritiska. Men till vilken nytta?

   Nu har polisen återigen visat hur lite människors trygghet, liv och hälsa betyder.

   Just nu är det uppåt eftersom polisen vid terrorattentatet på Drottninggatan visade sin kompetens och vad de kan uträtta i dramatiska stunder. Andra poliser tycks hela tiden bara påvisa tillkortakommanden som resultat av sina handlingar eller sina underlåtna handlingar.

   Självkritik än nog i grunden något bra men det får lite av löjets skimmer över sig när polisen gång efter annan missar självklarheter. Här riskeras medborgarens liv och hälsa men polisen försöker inte ens läsa igenom ärenden för att kunna göra rätt prioriteringar.

   Nu senast, i Uppdrag Gransknings undersökning av livsmedelsimportören av Hung Fat Trading Asien Livs, framträdde en polis som var eftergiven, ödmjuk och ursäktande intill självutplåning. Han bad i stort sett allt och alla om ursäkt och medgav att polisen led av organisationsväxtvärk och tyvärr inte haft möjligheter att göra det de borde gjort i det ärende som granskades av UG. Han var mycket självkritisk.

   Det är dock värre än så. Han försvarade besluten genom att påpeka att ingen var dömd för de påvisade brotten och att antalet anmälningar i stort sett hade exploderat men han förstod och han försvarade prioriteringarna.

   Hela förfarandet visar att varken han eller de inblandade poliserna ens förstått grunderna i vad som avses med prioritering. Hur kan man värdera och prioritera olika ärenden om man inte ens ger sig tid att läsa igenom anmälan, grundhandlingar och inkomna filmer och dokument. Går man på brottsrubricering eller tar man 90 % av inkomna anmälningar och skriver av dessa med orden ”Tja, här är de som hade otur”? Resterande 10 % skummar man igenom varefter de skrivs av med orden ”lyckliga dom, för de blev i alla fall lästa”.

   Polisverksamheten kan inte fullgöras på en höft och det minsta medborgaren kan begära är att de anmälningar som görs åtminstone blir genomlästa innan beslut om nedläggning tas. Det måste föreligga något fundamentalt fel med polisorganisationen om inte 20 000 poliser på ungefär 180 arbetsdagar kan läsa igenom 1,2 miljoner anmälningar varav de flesta knappast kan ta mer än någon minut att läsa igenom.

   Ibland blir man riktigt bekymrad över polisens omnipotens när det gäller att fatta beslut i inkomna anmälningar. I synnerhet när deras statistik är i sjunkande och då besvärliga och omfattande ärenden bara är en belastning.

   Skulle man slå ut anmälningarna på hela poliskåren skulle det betyda att varje polis skulle behöva granska en anmälan var tredje dag för att varenda anmälan skulle bli läst.

   Ja jag vet att det inte går att resonera så men det funkar inte heller med att slumpen får styra prioriteringar av ärenden, eller att bara ta de enklaste för de syns i statistiken. Idag när de flesta poliserna tycks tillbringa den mesta tiden på polisstationer måste det gå att effektivisera åtminstone det administrativa.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.