Om Donald Trump hade hamnat i svenskt fängelse

Av Ricard A R Nilsson 2017-05-12

USA:s president Donald Trump lider enligt många rättspsykiatriska bedömare av ett flertal diagnoser som gör honom mindre lämpad som ledare för världens mäktigaste nation. Men hur hade Kriminalvården bedömt honom om han hamnat i svenskt fängelse?

   Ett flertal olika test genomförs på intagna i svenska anstalter, mycket handlar om att göra en riskbedömning för att på så sätt finna den mest lämpliga anstalts- och avdelningsplaceringen ur ett framförallt säkerhetsmässigt perspektiv.

   Desto svårare en fånge anses vara att hantera, ju högre säkerhet och mer kontroll. För dem som bedöms vara farligast återstår en placering på en Fenix-avdelning, mer känd som bunkern (sen kan dessa bedömningar kraftigt ifrågasättas, men det lämnar jag därhän för denna gång). Där får man inte obevakade besök och inte röra en besökare trots att personal är med (inte ens för att krama sitt eget barn), telefonsamtal är begränsade till ett fåtal varje vecka och sker under sträng övervakning, inga permissioner ges – ja, listan på restriktioner utöver det vanliga kan göras lång.

   Om jag då ser till Donald Trump så anses han ha problem med sin impulsivitet, att utagera på Twitter varje gång han känner sig kränkt är knappast normalt. Att han är överdrivet självupptagen och ofta ljuger har väl inte undgått någon. Påståendet om att hans installation var den mest välbesökta någonsin visade sig vara en uppenbar lögn.

   Att fler närvarade när Barack Obama blev president sårade uppenbarligen Trumps lättkränkta ego. Att han även lurar folk på pengar är en annan aspekt att ta hänsyn till, hur många blev inte bedragna när det betalade för en så kallad utbildning på Trump University? Sen ska vi inte tala om hans kvinnosyn, som gång på gång visat sig vara under all kritik.

   Det kan alltså konstateras att president Donald J. Trump är en lättkränkt och manipulativ narcissist med tydliga manschauvinistiska och antisociala drag (man följer inte samhällets regler och normer). Slutsatsen jag drar, med min magisterexamen i psykologi och efter att själv ha genomgått alla tänkbara riskbedömningar inom Kriminalvården, är att Donald Trump troligen hade placerats på en Fenix-avdelning om han hamnat i svenskt fängelse.

   Här är alltså en man som hade bedömts så pass farlig att han hade suttit inspärrad på den högsta svenska säkerhetsnivån, men i USA kontrollerar han världens största kärnvapenarsenal. Kan det kanske finnas en liten grund för oro inför världens framtid?

 

Para§raf på söndag:

Nästa nyhetsbrev skickas ut till prenumeranterna

 


   Ricard A R Nilsson har varit med som skribent från Para§rafs första dag. Han är dömd till livstids fängelse för mord och är inne på sitt artonde år bakom murarna.

Under de här åren har han hunnit beta av ett antal fil kand och fil mag, och är idag Kriminalvårdens högst utbildade, generaldirektören inräknad.

Därtill har han skrivit två deckare ihop med författarkollegan Pierre Larancuent, Män utan nåd och Med döden som skugga. Ricard har även släppt böckerna En livstidsdömds dagbok och Under Kriminalvårdens grönrandiga påslakan. I dessa skildrar han det brutala fängelselivet.

Han bloggar numer här:

http://www.nilsson-larancuent.com/ricards-blogg/

Och twittrar här:

twitter.com/BakomGaller

Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard A R Nilsson skriver sina krönikor inifrån fängelsevärlden.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.