Likhet inför lagen – olikhet inför domstol

Av Börje R P Carlsson 2017-05-10

Pappan tog med sig sina båda söner ut på en båttur. Ingen av dem var simkunnig och ingen hade flytväst. Båtturen slutade med att en av sönerna, som var utvecklingsstörd, drunknade. Enligt tingsrätten handlade det om ett "medvetet risktagande" och pappan döms nu för grovt vållande till annans död.

   Tingsrätten slår fast att pappan, genom sitt medvetna risktagande, har vållat sonens död och att hans oaktsamhet är att betrakta som grov. Han döms därför för grovt vållande till annans död.

   Minimistraffet för det är egentligen ett års fängelse men tingsrätten beslutar att mannen i stället ska dömas till villkorlig dom och 200 timmars samhällstjänst – bland annat med hänsyn till den djupt tragiska situationen där han har förlorat ett barn.

   Här är de rättsvårdande myndigheterna osannolikt konkreta och beslutsamma i sitt agerande. Här finns inga förmildrande omständigheter till varför han inte skall dömas.

   Men – när några poliser tog med en man på en biltur som slutade med att mannen dumpades vid en kyrkogård där han senare (?) avled. Jag hoppas att mannen verkligen avled senare. Här finns inga gränser för den förståelse som visas poliser när de utför sitt ”svåra” jobb. Nu har polisens agerande prövats i olika rättsinstanser men friats och nu meddelar HD inget prövningstillstånd.

   Hovrätten kom dock fram till att polisen inte borde ha insett att mannen kunde ha hälsoproblem, särskilt med hänsyn till att polisen återvände så kort tid efter avlämnandet. Då kan man ju fråga sig varför de frågade mannen om denne ville bli körd till ett sjukhus. Enligt polisen ville inte mannen detta men han ville förmodligen bli körd till en kyrkogård?

   Sammantaget kom hovrätten fram till att polisen inte har gjort sig skyldig till tjänstefel och fastställde därmed tingsrättens friande dom.

   Anhöriga till den döde mannen överklagade till Högsta domstolen som nu har beslutat att inte meddela prövningstillstånd. Hovrättens avgörande står därmed fast.

   Nu ska det bli intressant att se hur det går i Kevinfallet. Mitt tips är att den återupptagna förundersökningen kommer att läggas ner som ej spaningsresultat. Jag tror inte att kommissarie Rolf Sandberg och minnesprofessorn kommer att bli misstänkta för manipulation av två småpojkars förhör, där Sandberg med stöd av minnesprofessorn genomskådar dessa små barn och avslöjar dem som mördare.

   I hela utredningskadern är det tydligen bara Sandberg och minnesprofessorn som varit så lyhörda så de hört de små pojkarnas erkännande och samtidigt döva nog för att inte höra vittnesuppgifter som visar att ”mördarna” inte varit på plats vid mordet.

Para§raf i morgon:

Dick Sundevall om att förstå Donald Trump genom att se honom som ett barn.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.