Har det blivit lägre krav på blivande poliser?

Av Börje R P Carlsson 2017-06-08

Efter terrorattacken har antalet sökanden till polishögskolan på ett halvår gått upp från knappt 6 000 till dryga 9 300. En ökning med 58 procent. Jämfört med för ett år sedan är ökningen 104 procent. Egentligen en oförklarlig förbättring.

   Denna formidabla ökning måste noggrant analyseras och inte bara tillskrivas den positiva bild som skapades av polisernas professionella agerande vid terrorattacken.

   Här finns många skäl till eftertanke och en noggrann analys av de sökande eftersom polisen inte behöver ”extremister”. Just en händelse som terrorattacken kan nog locka fram många ”stridspittar” som vill bli poliser men som inte tillför något positivt. Polisen behöver människor med kunskap, omdöme och empati.

   Samtidigt som ansökningarna ökar har också andelen som antas till utbildningen ökat dramatiskt och nu börjar i alla fall jag fråga om kraven har sänkts så som aviserades för en tid sedan. För ett år sedan kom något förslag på att antagningskraven till polisen skulle sänkas för att antalet antagna skulle öka.

   Jag skrev då, den 16 juli 2016, några rader om att kanske ”dumsnut” var ett framtidsyrke. Vid denna tid var nog aspirantkullen till höststarten 2016 redan klar men det var i denna veva som det började diskuteras om sänkta anställningskrav. Det var vid samma tid som rikspolischef Dan Eliasson fick hård kritik för att endast 705 personer antogs och 7 677 underkändes till den kurs som skulle starta våren 2017. Här var målet att 800 skulle antas.

   Då för ett år sedan, hösten 2016, antogs åtta procent av de sökande. Således en hård gallring och granskning som medförde att drygt 9 av 10 underkändes av olika skäl. Härefter kom kritiken mot Dan Eliasson.

   Till höstens kurs år 2017 antogs nästan tolv procent av de som sökte. Det betyder i klartext att andelen godkända och antagna har ökat markant (om man vill se det i siffror har andelen antagna i procent ökat med cirka 40%).

   Då måste man, i varje fall måste jag, ställa frågan om de sökande, i gemen, har blivit så mycket bättre jämfört med de som sökte och antogs året innan? Alltså innan Eliasson fick kritik?

   Har kritiken fått rikspolischefen att skicka signaler till rekryterarna att fler måste antas genom att kraven ska sänkas? Eller är allt bara en slump?

   Eller kan det bero på terrorattacken? Kanske har det inte hunnits med att kontrollera och testa de presumtiva aspiranterna ordentligt? Eller hur kan dessa stora förändringar förklaras?

   Det här blev en gräslig massa siffror och påståenden hit och dit men kontentan blir egentligen bara tre frågor:

   Varför har antalet sökande till polisen ökat så dramatiskt?

   Varför har andelen antagna, av de sökande, ökat så dramatiskt?

   Har kritiken mot rikspolischef Dan Eliasson medfört sänkta krav på blivande polisaspiranter?

 

För övrigt anser jag…

   fortfarande att Polismyndigheten ska ställa rikets 21 polisområdescheferna direkt under en rikspolischef, eller två varav den ene måste ha polisiär bakgrund. Då skulle ett stort antal gökungar (allt med ”regional” framför) kunna lösgöras för viktigare och riktigare polisarbete.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.