Guld och gröna skogar

Av Börje R P Carlsson 2018-08-31

Den svenska valrörelsen får ett löjes skimmer över sig när de olika partiledarna lovar guld och gröna skogar om bara väljarna låter dem sitta kvar vid köttgrytan. Här finns inga gränser för utfästelser och varje klarsynt väljare genomskådar dessa budgivningar som substanslösa.

   Under de tre senaste valrörelserna har löften och utfästelser gjorts i en ständigt stigande ström.

   En tillbakablick visar att de flesta löften som kostar något knappast har uppfyllts och när detta påpekas får väljarna reda på att det var inga löften eller utfästelser utan det handlade om målsättningar om de olika partierna fick möjlighet att uppfylla dessa. Eftersom inget parti fått egen majoritet har de flesta målsättningarna inte kunnat fullföljas. Trots det hävdar de olika partierna att det och det har genomförts tack vara dem.

   De löften/målsättningar som skulle ge staten klirr i kassan talades det väldigt tyst om i valrörelserna men det lovades trots det att drivmedel, bensin och diesel, inte skulle beskattas högre. Knappt hade sossarna kommit till makten förrän dessa skatter höjdes och de blev dessutom indexerade.

   Skatt för flygresor infördes till borgarnas stora ilska. Som max blev en flygresa 400 kronor dyrare. Alliansen påstod att denna skatt skulle vara förödande för resandet och flygbolagen skulle få det ekonomiskt besvärligt. Dessutom var flygets miljöpåverkan näst intill försumbar och det räckte med att man tog tag i dessa problem i ”övermorgon”.

   En liten minskning på inrikesflyget kunde förmärkas initialt eftersom skatten lades på flygbiljettspriset. Den var dock inte värre än att flygbolagen därutöver började ta betalt för handbagage och flygresan blev ytterligare något dyrare utan att resandet förändrades på något radikalt sätt. Kanske är det för billigt att flyga och kanske ska flyget fullt ut betala för sin miljöpåverkan.

   De sjuka, både långtids- och korttidssjuka skulle få det bättre och ingen svårt sjuk skulle behöva jobba för att överleva. Nu faller alltfler ifrån eftersom de nått den bortre gränsen för sjukskrivningar.

   LSS-lagen har omtolkats och massor av behövande barn och vuxna har fått sin hjälp indragen. Kommunerna har börjat bygga LSS-hem för dessa svårt sjuka och handikappade. Undrar hur länge det dröjer innan dessa stackars människor ska vårdas av lägsta anbudsgivare. Påminner om fattighusen som jag trodde försvann för något drygt sekel sedan. Nu fem minuter i tolv, har olika ministrar utlovat en översyn av de tolkningar som visar ett uppenbart människoförakt.

   Nu med en vecka kvar till valet kommer nästa lilla present från sossarna. Varje förälder skall årligen få en extra vecka vardera för att kunna stanna hemma hos barnen när dessa inte är i skolan. Denna lilla morot kom både överraskande och lägligt. Överraskande eftersom i vart fall jag aldrig har hört talas om att det ens förelegat några önskemål om detta. Lägligt eftersom det bara är knappt två veckor kvar till valet.

   Nu ska Alliansen återigen införa vårdmiljarden för att korta ner sjukköerna. Förra gången så skedde minskade vårdköerna på de svårast sjukas bekostnad eftersom köerna är lättast att påverka genom att ta hand om blessyrer och enklare fall.

   Nu har dock Alliansen övertrumfats av sossarna som lovar tre vårdmiljarder. Tre vårdmiljarder för att kunna beta av och ge alla, även de svårt sjuka, en adekvat vård. Ska bli spännande att se vad Alliansen svarar på detta.

   Den mest häpnadsväckande auktionen har dock skett inom rättsväsendet där inget parti kan övertrumfa Liberalerna som lovat polisen tio miljarder mer än vad de andra partierna lovar.

   Alla lovar fler poliser men än har ingen berättat om hur dessa ska anskaffas. Fler utbildningsplatser arrangeras men på varje polisskola saknas ungefär en fjärdedel av platserna en sökande. I klartext så står var femte utbildningscenter tomt.

   SD lovar stoppa all invandring försåvitt det inte handlar om asylsökande från något nordiskt grannland. Asylsökande från något nordiskt grannland! Har jag aldrig hört talas om eller upplevt. Det är ungefär lika frikostigt som att utlova en obegränsad kredit till alla 90-åringar som vid ansökningstillfället har sina föräldrar med för att borga.

   När den svenska valrörelsen håller helt på att tappa sans och förnuft och jag önskar att partiledarna lite mer berättar om sin ideologi och vad de vill med Sverige i ett längre perspektiv. Även i politiken är kontinuitet viktigt och det går inte att vart fjärde år lova guld och gröna skogar som inte uppfylls och som medför att efter fyra år är det dags att byta regering med en ny dagordning och nya löften.

   Jag skiter egentligen i vilken färg som styr Sverige och jag vill ha breda lösningar där rött inte alltid är sämst och där blått inte alltid är bäst. Ibland är det tvärtom och då skulle en samlingsregering vara det bästa alternativet.

   En uppmaning till Sveriges politiker. Sansa Er och tänk efter före!

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


  Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.