Nyhetssammandrag onsdag 15 juni 2022

Publicerad 2022-06-15

Polisen anmäler sig själva för tjänstefel efter ett ingripande, Moderaterna vill utvisa personer som inte dömts för brott och en före detta SD-politiker åtalas för styckmord. Här är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

En man greps misstänkt för mordförsök under juni 2021, men trots att han inte gjorde något motstånd användes våld. Till följd av detta uppstod skador som medförde blodvite samt ett skadat finger.
Misstankarna avskrevs sedan helt och en begäran om skadestånd till Justitiekanslern (JK) skickades in, där det bland annat ansöktes om ersättning för att arbetsgivaren avskedat mannen direkt efter incidenten och för skador som uppstod i samband med ingripandet.
JK begärde att Polisen skulle yttra sig och i samband med detta fick den lokala Polisen i uppdrag från rättsavdelningen, att upprätta en anmälan om tjänstefel.
Enligt uppgift från Polisen är det ovanligt att en JK-anmälan i denna typ av ärende leder till en utredning av tjänstefel.

Moderaterna vill kunna utvisa personer som inte dömts för brott. Partiledare Ulf Kristersson presenterade under tisdagen flera förslag som är tänkta att komma åt de kriminella klannätverken.
Ett av förslagen är alltså att personer som rör sig i den typ av miljö ska kunna utvisas ur landet, trots att de inte dömts.
Andra förslag är att kriminalisera så kallade klanrättegångar, där rättvisa skipas utanför den samhälleliga regleringen.
Att tillåta hemlig avlyssning utan att misstanke om brott finns, alltså i ett preventivt syfte, är ännu en förslagen åtgärd.

I höstas hittades ett huvud i en sopsäck i Karlbergskanalen, Stockholm. En tid senare dök ytterligare kroppsdelar upp på Djurgården.
Snart riktades misstankarna mot en lokal SD-politiker från Nyköping. Efter anklagelserna uteslöts han ur partiet.
Nu har den före detta SD-politikern åtalats för mord alternativt vållande till annans död, efter att han misstänks ha skjutit en man i 60-årsåldern, som enligt uppgift var hans vän.
Mordet uppges ha skett i den misstänktes hem i Nyköping. Något motiv har ännu inte framkommit. Inte heller vill den åtalade mannens advokat uttala sig om hennes klients inställning till anklagelserna.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.