Dick Sundevall 1946-2024. Foto Susanne Stenhammar

Para§raf kommer inte att acceptera den nya censurlagen

Av Dick Sundevall 2022-11-18

Alltså den nya lag som i medierna gått under benämningen ”spionlagen”. Den lag som kortfattat innebär att journalister, eller kanske mer sannolikt ansvariga utgivare, riskerar upp till åtta års fängelse, om man publicerar något som kan skada Sveriges förhållande till annan stat eller mellanfolklig organisation.

Många som är verksamma inom olika medier har protesterat mot den här grundlagsändringen. Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg, är en av dessa:

– Det är en allvarlig inskränkning av tryck- och yttrandefriheten, säger han.

Han ger exempel på svenska publiceringar som troligen hade varit förbjudna med den nya lagen, Anders Kompass avslöjande om att FN-styrkor i Centralafrika förgrep sig på barn och Dagens Ekos avslöjande om Sveriges hemliga planer på en vapenfabrik i Saudiarabien, utgör bara några exempel.

– Det är uppenbart att det kommer att ha en hämmande effekt på journalistiken, säger Robert Aschberg. Framförallt uppgiftslämnare kommer att fundera på, om man ser ett missförhållande, och det gäller inte bara militära sammanhang, alla kommer att tveka att komma med sådana uppgifter och avslöja oegentligheter och korruption.

Liberalernas ledare Johan Pehrson, säger apropå att Liberalerna nu har svängt helt om i den här frågan och varit med och röstat igenom lagen:

– De som står bakom lagen har försäkrat att det inte kommer att tillämpas på fel sätt, och då litar jag på det.

Men nu är det inte lagens konstruktörer utan domstolar som ska tolka och använda de nya paragraferna. Och Säpo som ska undersöka och ta fram underlag för ett eventuellt åtal.

Per Hultengård, jurist på Tidningsutgivarna, tror att det kommer vara svårt för journalisterna att bedöma hur långt man kan gå.

– I sämsta fall leder det till att det som borde komma till allmänhetens kännedom inte gör det. För man vågar inte ta den risken, säger han.

Det kan kort sagt komma att bedömas som olagligt att avslöja övergrepp och korruption om det kan antas skada Sveriges förhållande till annan stat.

Vad kommer det konkret att innebära om det förekommer svidande kritik mot Donalds Trumps agerande framöver i svenska medier om han återigen blir vald till USA:s president? Det vet vi inte – men uppenbart skulle det kunna skada Sveriges relation till USA.

Eller den återkommande kritiken mot Turkiets Erdogan eller Rysslands Putin, för att de bit för bit bryter ner det som en gång var demokratiska rättsstater med fria medier etcetera – eller i varje fall var på väg att bli det.

Vi på Magasinet Para§raf kommer inte att acceptera det här. Kommer inte att rätta in sig i det led som låter kritisk granskande samhällsjournalistik hämmas eller i värsta fall helt stoppas, på grund av den här nya censurlagen.

Vi kommer alltid att skydda våra källor när vi utlovat anonymitet, alltså källskydd. Och vi kommer att publicera det vi anser vara sant, intressant och allmängiltigt oavsett om det bryter mot den här nya lagen eller inte.

Om det innebär att jag som ansvarig utgivare åtalas och eventuellt döms – så får det bli så. Men i så fall, om inte förr, kommer ett stort antal riksdagsledamöter att inse hur helt fel den här lagen är.

Hela grundtanken med Magasinet Para§raf är att vara fristående från alla särintressen. Och därmed aldrig ställa in oss i några led för att makthavare av olika slag påstår att vi ska göra det.

Stöd oss genom att prenumerera för endast 29 kronor i månaden och därmed få tillgång till drygt fem tusen låsta premiumartiklar. Vi bjuder på den första månaden.

Mer information om hur du kan prenumerera hittar du här.


   Dick Sundevall är Magsinet Para§rafs chefredaktör och ansvariga utgivare.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.