Wagnergruppen – Putins tentakler i Ukraina, Afrika och Mellanöstern

Av Lennart Aspegren 2023-01-25

Som bekant har många stater under historiens gång presenterat olika svepskäl för att i förväg försöka rättfärdiga planlagda överfall på andra stater. Men nu har Putin iscensatt något etter värre. Han har låtit sätta upp en egen paramilitär gangstergrupp, kallad PMC Wagnergruppen. Den är formellt ”fristående” från ryska staten och finansieras av Putins närstående oligarker.

Gruppen bildades 2014 av Dmitrij Utkin, tidigare brigadkommendör i GRU, Rysslands spionorganisation. Chef är Jevgenij Prigozan. Gruppen har sitt säte i Krasnodar kraj, där också GRU själv huserar.

Den har inspirerats av en del av nazisternas arbetsmetoder och har tagit sitt namn i en övertydlig anknytning till den tyske tonsättaren.  Gruppen består av ett antal legosoldater.

Enligt en del källor är de minst 6 000, enligt andra så många som 20 000. De har främst rekryterats i Ryssland, exempelvis bland straffångar i fängelserna, men också i Serbien.

Man kan väl helt enkelt säga att Wagnergruppens medlemmar utgör ett statsunderstött och totalt ansvarslöst rövarband. Dess legoknektar har på kort tid lyckats att få rykte om sig att vara inte bara effektiva och idoga utan också osedvanligt brutala.

De har köpt vapen och robotar av Nordkorea. USA har för sin del klassat gruppen som kriminell.

Wagnerknektarna är verksamma på flera håll. Om jag har uppfattat det rätt, så är de aktiva till exempel sedan 2015 i Donbas och i Syrien, sedan 2017 i Sudan, sedan 2018 i Libyen och i Centralafrikanska republiken samt sedan 2021 i Mali.

Det hör till bilden att exempelvis Centralafrikanska republikens invånare hör till kontinentens allra fattigaste och mest sårbara. Med besinningslöst våld hålls de nu av den välutrustade Wagnergruppens mannar som en slags gisslan.

De förtrycks hänsynslöst.  På så sätt kan gruppens medlemmar fortlöpande, behändigt och ostört lägga beslag på landets enorma naturtillgångar: guld, diamanter och uran.

För övrigt har det kommit fram nya uppgifter där Wagnergruppen kopplas till mord i både Centralafrikanska republiken och Mali.

 Låt mig här få skjuta in att Wagnergruppen år 2018 också lär ha haft kopplingar till mord på flera grävande journalister som hade sökt belysa gruppens verksamhet.

Dels i april 2018, då en grävande reporter ska ha omkommit efter att ha fallit från en balkong på femte våningen i ett hus i Jekaterinburg, Ryssland – medan tre av dennes kamrater också ska ha avlidit under oklara omständigheter.

Dels i juli samma år, då tre ryska journalister ska ha mördats i ett bakhåll i Centralafrikanska republiken. Alla tre arbetade åt ett massmedieföretag ägt av en Putinkritisk ryss, Michail Chodorkovskij, grundare av den Londonbaserade stiftelsen ”Öppna Ryssland”.

I och med Putin-regimens överfall på Ukraina den 24 februari 2022 har Wagnergruppen tagit klar ställning till förmån för Rysslands sida även i den akuta konflikten. Gruppens legosoldater sägs för närvarande utgöra hela tio procent av de ryska styrkorna i Ukraina.

Samtidigt har Putin förklarat att han själv och ryska staten saknar allt ansvar för Wagnergruppen, som officiellt fungerar helt på eget bevåg.

Det ter sig förstås motiverat att i allt större omfattning belysa Wagnergruppens ansvar på skarpast möjliga sätt. Det finns en hel del aktuell information på nätet.

På sistone har svensk media förtjänstfullt börjat utvidga sin redan omfattande bevakning av Rysslands egna krig i Ukraina.

Bevakningen, som ju sker bland annat tack vare skickliga reportrar på plats, gäller nu även den aktiva medverkan i aggressionen som den dubiösa Wagnergruppen och dess legoknektar står för – både i Ukraina och i andra länder.

Det har vidare gjorts en tänkvärd dokumentärfilm med titeln Putins hemliga legoknektar.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Lennart Aspegren är juris hedersdoktor, Stockholms universitet. Bakgrund i Svea hovrätt. Rättschef i Regeringskansliet. Domare i Arbetsdomstolen, i Försäkringsöverdomstolen, i FN:s folkmordstribunal för Rwanda.
Lennart Aspegren är internationellt verksam som konsult och föreläsare. Gett ut lagkommentarer m.m. Gift, tre barn, fem barnbarn.
Lennart är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.