Nyhetssammandrag torsdag 30 mars 2023

Publicerad 2023-03-30

Göteborgskvinna döms till fängelse för krigsbrott, familjehem frias från misstankar om svält, hovrätten skärper straffet för Estoniafilmare, gängmedlem ansöker om skadestånd, mexikanska myndigheter får stark kritik efter att 38 migranter dött.

Göteborgskvinna döms till fängelse för krigsbrott. En 35-årig kvinna från Göteborg döms till tre månaders fängelse för krigsförbrytelser.
Kvinnan döms för att ha poserat vid skändade kroppar som placerats ut av terrorgruppen IS i staden Raqqa i Syrien 2014.
Kvinnan ska även ha publicerat bilderna på sociala medier med kränkande kommentarer, enligt domen i Göteborgs tingsrätt. Kvinnan har nekat till brott.

Familjehem frias från misstankar om svält. Ett tidigare familjehemspar i Uppsala misstänktes ha låtit en fyraårig flicka svälta, något Upsala Nya Tidning först rapporterade.
Paret åtalades för synnerligen grov misshandel efter en nära ett år lång utredning – men på onsdagen frikänns paret från misstankarna av Uppsala tingsrätt.
Det var i juni 2021 som flickan inkom till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Där konstaterades att hon led av så kallad metabol överbelastning.
Den metabola överbelastningen misstänktes ha uppstått till följd av att flickan under lång tid fått för lite näring av familjehemsföräldrarna.
– För tingsrätten står det klart att barnet inte mådde bra när diagnosen ställdes. Bevisbördan ligger emellertid hos åklagaren. De nämnda omständigheterna medför att det inte är ställt utom rimligt tvivel att barnet har befunnit sig i ett tillstånd av svält eller kraftig undernäring, säger Maria Hallqvist, chefsrådman, i ett pressmeddelande.
Mannen frikänns även från misstanken om att han har slagit barnet på handen.

 Hovrätten skärper straffet för Estoniafilmare. Teamet bakom Estoniadokumentären, journalisten Henrik Evertsson och filmaren Linus Andersson, döms till 80 dagsböter var för brott mot gravfriden efter att de filmat vid Estonias vrak i september 2019.
Det innebär att hovrätten skärper tingsrättens dom från i september förra året.
Försvaret menade att tingsrättens dom var en inskränkning av yttrande- och informationsfriheten men hovrätten håller alltså inte med.
Domstolen menar att det väger tyngre att skydda de många som omkom i samband med Estoniakatastrofen än filmarnas journalistiska syfte.

Gängmedlem ansöker om skadestånd. Den dömde gängmedlemmen Milad Safi, 20, som fritogs i samband med en sjukhusvistelse i Norrköping i tidigare i år ansöker om skadestånd för en tidigare häktning, rapporterar Dagens Nyheter.
Safi var häktad misstänkt för rån, olaga frihetsberövande och försök till grov utpressning i sju månader under 2021. Han dömdes i tingsrätten men friades i hovrätten.
Safi är fortfarande på fri fot. Om Justitiekanslern beviljar honom skadestånd så är standardbeloppet omkring 160 000 kronor skriver DN.

Mexikanska myndigheter får stark kritik efter att 38 migranter dött i ett flyktingförvar i Ciudad Juárez, skriver BBC.
Läckta övervakningsbilder har visat hur uniformerad personal går därifrån medan de intagna är kvar bakom en låst gallergrind. ”Kriminellt. Så här låste de in migranterna”, skriver journalisten Joaquin Lopez Doriga på Twitter.
– De släppte ut kvinnor och personal, men väntade tills brandmän kommit dit innan männen släpptes ut, säger venezuelanen Viangly Infante Padrón, vars man blev kvar i cellen, till AP.
Hennes man hörde dock till en av de 28 som överlevde eldsvådan.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.