Shantaram

Av Nilsson-Larancuent 2012-05-03

Nilsson-Larancuent tipsar den här gången om en bok som har några år på nacken. De anser boken så bra att de inte vill att den ska gå någon förbi.

Att läsa är lite av vår passion, många tittar på TV för att koppla av, medan vi oftast hellre njuter av en bra bok. Vi har alltså tagit oss igenom ett otal böcker genom åren. Av dessa finns det en som verkligen står ut. En bok som får alla andra att blekna i jämförelse. Dess titel är: ”Shantaram.”
”Shantaram” är en episk roman av aldrig tidigare skådat slag. Detta kanske låter överdrivet, men det är faktiskt sant. Inne på landets anstalter går ryktet om berättelsens fulländning. Fångar är generellt sett kräsna när det gäller vad de läser och att de älskar en bok som är på över 1000 sidor (ja, du läste rätt, över tusen sidor), säger en hel del. Boken skildrar ett fantastiskt livsöde med otroliga människor i ett fascinerande land.
Från ett australiskt säkerhetsfängelse lyckas huvudpersonen rymma från ett flerårigt straff för väpnat rån. Hans flykt tar honom till Indien där han får uppleva allt från de fattiga, lantliga byarna, till slummens kåkstäder där misären är djupt rotad och påträngande – men där invånarna ändå försöker njuta av sina liv. Bombay-maffian rekryterar honom och han hamnar i fängelse där han torteras. Men trots alla motgångar tar han sig alltid tillbaka och lyckas även få flera roller i olika Bollywoodfilmer. Genom allt är kärleken till kvinnan han träffade första dagen i Bombay ständigt närvarande. ”Shantaram” är en spännande och äventyrlig kärlekshistoria. Dessutom är den till stor del sann, berättelsen är nämligen baserad på ett drygt decennium av författarens liv.

 

När man väl har läst de drygt 1000 sidorna så lämnas man med en enda känsla: besvikelse. Och då menar vi besvikelsen över att man aldrig mer kommer att kunna ha boken oläst. Tro oss, vi överdriver inte. Glöm de stora klassikerna – om man bara ska läsa en enda bok i hela sitt liv så är det ”Shantaram” som gäller.

Författare: Gregory David Robert
Översättning: Hans O. Sjöström
Förlag: Brombergs
Utgivningsår: 2007


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.