Debatt

Fick Bobel en rättvis rättegång – 2

Av Nils-Eric Schultz 2015-12-08

I en tidigare artikel, införd i Para§raf den 19 november, ställde jag frågan om Bobel, som av Högsta Domstolen dömts till 14 års fängelse för försök till mord, fått en rättvis rättegång? Var de fem justitieråd som dömde Bobel så opartiska som förutsätts? Tog inte de justitieråd som beslutade om prövningstillstånd redan i och med det beslutet ställning för att hovrättens friande dom skulle ändras till en fällande, när de därefter dömde Bobel?

   Jag nämnde i artikeln att jag skickat ett e-mail till Högsta domstolen (HD) med just de frågestäl...

Börja prenumerera för att läsa detta innehåll.

Starta din prenumeration här

Eller logga in på ditt konto nedan:

 

 


   Statsåklagare Nils-Eric Schultz har en del år varit landets mest omskrivna åklagare. Han var åklagaren som gav sig på de stora. Antingen det var Volvoledningen eller kommunala chefer. Som han själv uttryckte det:
– Det finns fler dörrar att sparka in.

Under sommarhalvåret tog sig Nils-Eric Schultz till jobbet, 4,5 mil bort, på sin 1600-kubikare.
– En förbannat skön hoj, säger han. Och en underbar känsla att i inte alltför hög fart, runt 90 till 110, glida fram och känna vinden och dofter. Man är nära naturen på ett helt annat sätt än när man kör en bil.

Än idag, som nybliven pensionär, är Nils-Eric Schultz lite förundrad över att han blev åklagare. Under sin tidiga karriär som jurist när han satt ting, som det heter, hade han inte en tanke på det, tvärtom:
– Mina sympatier hamnade oftast hos den åtalade. Och jag tänkte ofta, hur fasiken kan man välja ett jobb som åklagare och hela tiden hålla på och sätta dit folk?

Men åklagare blev han. Med tiden en av de få statsåklagarna.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.