Det grymma mordet och mordförsöket i Knutby natten mot den 10 januari 2004 handlar om pastor Helge Fossmo med hustru, två älskarinnor och en tidigare hustru som avlidit under mystiska omständigheter. Alltihop utspelar sig i en extrem religiös sekt.

Men vad hände egentligen? Var det som polis, åklagare och domstolar kom fram till, att barnflickan Sara Svensson mördade pastor Fossmos hustru Alexandra och försökte mörda Daniel Linde i ett svartsjukedrama? Eller var det inte alls något svartsjukedrama?

Var det någon annan som sköt de dödande skotten den där vinternatten? Någon som finns där ute bland allmänheten? Och som inte behöver oroa sig för att polisen ska knacka på dörren en dag, eftersom Sara är dömd för såväl mordet som mordförsöket.

Under drygt ett år har vi granskat det här fallet. Vad vi kommit fram till kommer att redovisas i tolv artiklar – i en första omgång.

Vi kommer under de närmaste veckorna att publicera en ny artikel varje måndag, onsdag och fredag eftermiddag.

del 1: Oskyldigt dömd?

files/content/knutbybilagan/P1000543.JPG

Natten mot den 10 januari 2004 tar sig någon in i pastor Helge Fossmos hus i Knutby norra Uppland. Personen går in i hustrun, Alexandra Fossmos, sovrum och skjuter två direkt dödande skott i huvudet på henne. Därefter går mördaren över till grannen Daniel Lindes hus och knackar på hans dörr. När Daniel öppnar skjuts han först i huvudet och därefter i bröstkorgen. Därefter försvinner mördaren i vinternatten.

Läs mer…

del 2: Sara och de svarta änkorna

files/content/knutbybilagan/Sarabrygga.jpeg

Sara Svensson var en gladlynt och hjälpsam flicka från Småland, omtyckt av kamrater, släkt och grannar. Hon var blond och vacker med en klockren sångröst.

Men en dag värvades hon till en extrem religiös sekt av dess ledare, Åsa Waldau. Några år senare var Sara en helt nedbruten älskarinna åt pastor Helge Fossmo. Det slutade med att Sara blev åtalad och dömd för mord.

Läs mer…

del 3: 22 punkter som friar Sara

files/content/knutbybilagan/revolvern2.jpegEtt antal tekniska bevis, det enda ögonvittnet och många indicier pekar åt ett och samma håll: Det var inte barnflickan Sara Svensson som den 10 januari 2004 mördade pastor Helge Fossmos hustru Alexandra. Och det var inte heller Sara som försökte mörda grannen Daniel Linde.

Läs mer…

del 4: Falska erkännanden

files/content/knutbybilagan/Thomas Olsson 3.JPG

Den främsta experten på falska erkännanden i Sverige är rimligen advokat Thomas Olsson, efter hans många turer och frikännanden av de mord som Thomas Quick tidigare har erkänt. Är det ett falskt erkännande av ett mord och ett mordförsök, som det handlar om även i Knutby-fallet? Kanske. Alltför mycket tyder på det.

Läs mer…

del 5: Mord i Guds namn

files/content/knutbybilagan/knutbyskylt.jpgDe talar om tolerans men är redo att döda. De predikar kärlek i militära termer. Det handlar inte om muslimska fanatiker, utan om svenskt småstadsliv. Para§raf har besökt religionens bakgård för att titta närmare på moralen och ideologin som präglat Knutbysekten.

Läs mer…

del 6: Mordscenario

files/content/knutbybilagan/Blodigkudde.jpgDet som hände i Knutby natten mot den 10 januari 2004 var något så ovanligt som ett välplanerat mord. Och till stora delar iscensatt. Saras Svenssons sökande efter ett skjutvapen började två månader före mordet. Det går också en tid från det att hon köper en revolver – tills mordet och mordförsöket utförs.

Läs mer…

del 7: Åsa Waldaus hemliga självprofetia

files/content/knutbybilagan/Asa_vanster_liggande.pngÅsa Waldau har lanserat en berättelse om sig själv som ska hemlighållas för utomstående. Hon påstår att Gud själv är med på hemlighetsmakeriet och kommer att skicka en mordängel – Helige ande – mot personer som avslöjar något om saken.

Läs mer…

del 8: Blev även Heléne mördad?

files/content/knutbybilagan/fossmograv.jpgDet var med Knutby Filadelfia församling som med Helge Fossmo – vid Helénes död gick församlingen sönder. Men den hade spårat ur redan innan dess.

Läs mer…

del 9: Sektsjuk

files/content/knutbybilagan/asawargfinger.jpg– Jag tordes inte berätta om Åsa Waldaus roll i brotten, för jag fruktade att min dotter i så fall skulle dö. Åsa hade hotat mig med det, säger Helge Fossmo.

Läs mer…

del 10: Slutet på början

files/content/knutbybilagan/Fossmohus_natt.jpegDet är många människors liv som har blivit förstörda under Åsa Waldaus ledning: Heléne och Alexandra Fossmo. Daniel Linde som fått fysiska men för livet. Sara Svensson som blev inlåst på en rättspsykiatrisk klinik och många andra.

Läs mer…

del 11: En mördare i sekten

files/content/knutbybilagan/iaktagna.JPGVar mordet på Alexandra Fossmo och mordförsöket på Daniel Linde något som utfördes av en sektmedlem? Mycket tyder på det – och att barnflickan Sara Svensson kanske inte ens var i Knutby när Alexandra mördades.

Läs mer…

del 12: Djävulen gömmer sig i detaljerna

files/content/knutbybilagan/Asa_vanster_liggande 3.pngDet första som får utomstående att inse att något alvarligt hänt hos Knutbysekten under mordnatten den 4 januari 2004, är det samtal till SOS-alarm som den svårt skottskadade Daniel Linde ringer. Vi har fått tag på ljudfilen från det samtalet, som du kan lyssna på här.

Läs mer…